Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rank-math domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/inshercat/webapps/inshercat/wp-includes/functions.php on line 6114
Fotovoltaica - InshercatInstallacions

instal·lacions
fotovoltaiques

autoconsum

Instal·lacions de plaques fotovoltaiques d’autoconsum que ofereixen la possibilitat de consumir l'electricitat produïda per una instal·lació de generació eléctrica pròpia, reduint d'aquesta manera el consum que realitza de la xarxa i així la factura d’electricitat.
Per tant, el consumidor consumeix electricitat de totes dues fonts alhora, la xarxa elèctrica de distribució i la instal·lació de generació, prioritzant-se la d'aquesta última enfront d'aquella.
La instal·lació de generació d'energia elèctrica pot ser de tecnologia convencional o renovable, subministrar electricitat a un o diversos consumidors alhora i, fins i tot, incorporar elements d'acumulació (bateries).
L'autoconsum és tècnicament viable, legal des de fa anys al nostre país i per a unes certes tecnologies, com la fiable energia solar fotovoltaica, rendible sense subvencions.
A més, com l'energia es genera molt prop d'on es consumeix, es redueixen les pèrdues en la xarxa elèctrica de transport i distribució i si a més es genera amb energies renovables, es redueixen tant les emissions de CO₂ com les importacions de petroli, afavorint la balança de pagaments del país.
Les instal·lacions d'autoconsum han de ser executades i legalitzades per empreses instal·ladores electricistes categoria especialistes habilitades i obtenir totes les autoritzacions pertinents.

modalitats d'autoconsum

Els consumidors que instal·len sistemes de generació d'energia elèctrica poden acollir-se a tres possibles modalitats d'autoconsum:
SENSE excedents:l'electricitat generada per la instal·lació va sent consumida pel consumidor, instal·lant-se un equip (sistema anti-abocament) per a evitar que si la generació supera al consum, aquesta puga abocar-se a la xarxa de distribució. En el cas de la tecnologia fotovoltaica, un equip (inversor) limita la capacitat de generació (s'ajusta al consum instantani existent) per a evitar que se superi el consum, si bé s'ha d'indicar que, si no es consumeix, no es genera.
AMB excedents: en aquest cas, si la generació supera el consum, l'electricitat s'aboca a la xarxa de distribució, podent acollir-se a dues modalitats:
  • AMB excedents ACOLLIMENT a compensació: l'electricitat que supera al consum s'aboca a la xarxa, valorant-se a un determinat preu, import que es resta (es compensa) al final de mes de l'import de la factura d'electricitat que correspondria per l'electricitat adquirida de la xarxa (al seu corresponent import), no podent resultar en la liquidació en un valor negatiu. A aquesta modalitat només poden acollir-se instal·lacions d'energies renovables, no majores de 100 kW de potència i connectades en xarxa interior.

  • AMB excedents NO ACOLLIDA a compensació: en aquest cas l'electricitat abocada a la xarxa és venuda en el mercat elèctric a través d'un representant en el mercat i no existeix límit a la quantitat d'electricitat que es pot abocar.

L'execució d'una instal·lació d'autoconsum genera beneficis econòmics a conseqüència del menor consum d'electricitat de la xarxa, xarxa que sempre estarà disponible per a proporcionar el 100% de les necessitats elèctriques de l'edifici si la instal·lació d'autoconsum proporciona menys electricitat que l'esperada, s'incrementarà ocasionalment el consum elèctric o la instal·lació pateix una avaria. L'execució de la instal·lació no precisa desconnectar-se de la xarxa elèctrica, la qual cosa és un avantatge perquè “mai ens quedarem sense llum”.
Si la instal·lació és d'energia renovable, el seu funcionament redueix les emissions de CO₂ a l'atmosfera, la qual cosa millora la qualificació energètica de l'edifici (augmentant el seu valor) o la imatge mediambiental de l'empresa i dels productes i serveis oferts per aquesta.
Finalment, cal ressenyar que en les modalitats d'autoconsum SENSE excedents no hi ha cap connotació jurídica ni impositiva: l'autoconsumidor continua sent un consumidor.
No obstant això, en la modalitat d'autoconsum AMB excedents ACOLLIMENT a compensació, existeix un consumidor i un productor, si bé aquest no realitza cap activitat econòmica perquè existeix un contracte pel qual permet que sigui el consumidor el que es compensi els excedents que aboca a la xarxa la instal·lació de generació del productor.
Finalment, les modalitats d'autoconsum AMB excedents NO ACOLLIDES a compensació existeixen un consumidor i un productor que realitza una activitat econòmica per la venda dels seus abocaments a la xarxa, activitat per la qual haurà de liquidar els corresponents impostos.

components d'una instal·lació fotovoltaica

Els principals components d’uns instal·lació solar fotovoltaica són:
El camp fotovoltaic, conformat pels mòduls fotovoltaics, és el component de les instal·lacions fotovoltaiques que capta la radiació solar i la transforma en electricitat a corrent continu.
L’inversor és un altre component d’aquestes instal·lacions, i s’encarrega de transformar el corrent continu (12, 24 o 48V) generat per la instal·lació fotovoltaica en corrent altern (220 o 230V) que utilitzen els aparells de consum o la xarxa elèctrica convencional.
En altre element de les instal·lacions fotovoltaiques són les proteccions, equips que desconnecten la instal·lació en el cas de no detectar tensió a la xarxa, en el cas de pèrdua d’aïllament, o al detectar qualsevol altra funcionament. Altres proteccions, a més de les de tensió i freqüència són els diferencials i els magnetotèrmics. Els diferencials protegeixen contra contactes directes, i els magnetotèrmics protegeixen el sistema contra sobrecàrregues, evitant així que es faci malbé el cablejat o els equips.
Les instal·lacions que no operen connectades a la xarxa elèctrica, solen afegir bateries o acumuladors, que emmagatzemen l’energia produïda durant les hores de radiació solar, i permeten disposar-ne durant les 24 hores del dia i en dies d’escassa radiació.
En aquest cas, inclouen un regulador de càrrega, que és un equip electrònic encarregat de protegir les bateries de descàrregues i sobrecàrregues. Si es detecta sobrecàrrega, el regulador posa les plaques en curtcircuit i talla el pas de corrent a les bateries. En el cas de descàrrega, avisa al consumidor amb una alarma o bé talla el subministrament si el consum continua.
Per optimitzar el rendiment de les instal·lacions solars fotovoltaiques cal orientar les plaques al sud i inclinar-les per aprofitar al màxim la radiació solar, això es dona quan la inclinació de la placa és igual a la de la latitud de l’emplaçament menys 10º.
Les instal·lacions d’autoconsum connectades a la xarxa també poden disposar d’un sistema d’acumulació energètica, que permetran emmagatzemar l'excedent d'energia produïda durant les hores de radiació solar, en les que el consum d’energia instantània és inferior a la producció solar.
Ajuts del Programa d'incentius lligats a l'autoconsum i emmagatzematge, amb fonts d'energia renovable i implantació de sistemes tèrmics renovables.:
https://icaen.gencat.cat/ca/energia/ajuts/energies-renovables/ajuts-renovables-2022/

 
 

DIRECCIÓ

C/ Sant Jordi, 62. 08519, Folgueroles, Barcelona

TELÈFON ATT.

ADREÇA DE CORREU

HORARI DE DLL. A DIV.

9:00 a 18:00h
Equip format per tècnics que des del 1992 es dedica a fer tot tipus d’instal·lacions, domèstiques i industrials, de Gas, Llum, Aigua i climatització.

Oferim les millors solucions energètiques per l’assoliment del mes alt rendiment